Het productieproces

Milieuvriendelijk en geautomatiseerd

Het bedrijf J&P ten Have bestaat uit twee locaties waarbij er verschillende hoofdteelten zijn, namelijk Begonia, Betulia en Gloxinia. Als opvulteelt wordt er nog een andere potplant geteeld, de Poinsettia/Princettia (Kerstster).

Op beide bedrijven wordt er gebruik gemaakt van een automatisch roltafel systeem. Dit systeem bestaat uit aluminium rolcontainers, waarop de planten worden geteeld. _ABC4226klein_trein.jpgDeze rolcontainers kunnen automatisch door de kassen heen worden getransporteerd, door een geavanceerd logistiek systeem. De verwerking van de potplanten gebeurt vrijwel automatisch. De roltafels op beide bedrijven worden als ze leeg zijn gereinigd door middel van een cleaner. Deze cleaner werkt volgens het principe van een autowasstraat. De borstel rolt over de tafel heen en tegelijkertijd wordt de tafel met water schoongespoten. Het vuil wordt in een bak opgevangen en het vuile water wordt gefilterd, ontsmet en hierna wordt het water hergebruikt.

Het water wordt gegeven met het zogenaamde eb/vloed systeem en al het water wordt hergebruikt en ontsmet. Met het eb/vloed systeem wordt er in een korte tijd een grote hoeveelheid water in de tafel gezet wat daarna langzaam wegloopt. De plant heeft via dit systeem dan voldoende tijd om de juiste hoeveelheid water op te nemen. Het regenwater dat wordt opgevangen wordt opgeslagen in bassins onder de roltafelbanen in de kassen.

Beide bedrijven maken voor het stoksteken van de Begonia gebruik van een volledig automatische stoksteekmachine.

De kassen zijn ingericht met assimilatiebelichting, hijsverwarming, dubbele scherminstallaties en gevelschermen voor het kasklimaat. De dubbele scherminstallaties zijn om energie te besparen en om de lichttoelating in de kas te kunnen regelen. Om goed met de warmte om te kunnen gaan is er een combi condensor om nog meer energie te besparen.

De bedrijfsruimte is voorzien van robots voor het oppotten, het wijderzetten en het oogsten van de planten. Boven de bedrijfsruimte en de kantoren is er een tweede teeltlaag aanwezig om de ruimte optimaal te gebruiken. IMGP7407klein_camera.jpg
De oogstbare planten worden verwerkt via een automatisch sorteersysteem, dat werkt met behulp van een gecomputeriseerd camera systeem. Waarbij de planten gesorteerd worden op rijpheid en hoogte.

Er wordt op het bedrijf ook maatschappelijk verantwoord geteeld en samen met het lage energieverbruik maakt dat J&P ten Have MPS-A lid. Dit betekent dat op gebied van milieu verantwoordelijk telen dit de hoogst haalbare norm is. MPS is een organisatie door telers opgezet, maar deze organisatie is tegelijkertijd ook vóór de telers. mps_logo.jpgMPS wil ervoor zorgen dat er marktgericht en maatschappelijk verantwoord wordt geteeld. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat er zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, dat er geen meststoffen verloren gaan en dat er afval wordt gescheiden.

De Begonia en de Gloxinia van J&P ten Have vinden hun weg door heel Europa, met name Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.  Alle producten worden via exporteurs over Europa aangeboden en verkocht. Van de producten wordt 75% direct verkocht aan de export. De andere 25% wordt verkocht via de klok in Nederland. Een deel van de producten die naar de export gaan, gaat er een deel onder het kwaliteitslabel Decorum Company de markt in. Dit label staat voor gegarandeerde topkwaliteit.